ЛГБТ+ БЪЛГАРИЯ ФОРУМ
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Go down
avatar
Admin
Posts : 9
Join date : 2020-08-10
Age : 20
View user profilehttps://lgbtbulgaria.forumotion.eu

Какво значи Трансджендър? Empty Какво значи Трансджендър?

on Mon Aug 10, 2020 1:25 am
Трансджендър (Transgender (от trans (лат: през) и gender (анг: род)) са хора, чиято полова идентичност не отговаря на телесния им пол и на пола, който им е приписан при раждането. Трансполовите хора могат да имат полова роля, противоположна на приписаната им при раждането (напр. транс жени и транс мъже), или да имат полова роля, която да не отговаря на бинарната полова система мъж-жена, като например трети пол, интерсексуални, куиър и аполови хора.

Трансполовостта е изцяло различна и независима от сексуалната ориентация: трансполовите хора може да бъдат хетеросексуални, хомосексуални, бисексуални, пансексуални, асексуални и други видове сексуални ориентации или може да предпочитат да не налагат термини на предпочитанията си. Терминът „трансджендър“ или „трансполовост“ може да се отнася и за личности, които не се вписват в стереотипите за пол, определяни като мъжки и женски. Хора, които не са трансполови, т.е. при които половата роля отговаря на пола, който им е приписан при раждането, се наричат „цисджендър“ или „цисполови“. За разлика от трансполовите хора, интерсексуалните хора са родени с полови белези, които „не отговарят на традиционните представи за мъжко или женско тяло“.

Много трансполови хора преминават през период на личностно развитие, който включва процес на по-добро разбиране на собствения си образ, самооценка и изразяване. Степента, до която хората се чувстват в синхрон със своя външен вид и приемат своята истинска полова идентичност, се нарича полова съгласуваност. Чувството за липса на синхрон между половата идентичност и външния вид се нарича полова дисфория. За облекчението на половата си дисфория, която много, но не всички, трансполови хора изпитват, много от тях търсят медицински решения като хормонална терапия, операции за смяна на пола и психотерапия. Не всички трансполови хора търсят подобни медицински намеси, а някои не могат да си ги позволят по финансови или здравни причини. Някои хора, преминали през операции за промяна на пола, предпочитат термина „транссексуален/а“, но други смятат, че този термин е остарял.

Повечето трансполови хора по света са подложени на дискриминация на работото място, на обществени места, както и в здравеопазването. В световен мащаб, на много места законът не закриля трансполовите хора.
Back to top
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum